Konserter og prosjekter før 2011

Sang til friheten - og solidaritetens gjeninnføring

Høsten 2010 er det 35 år siden Sosialistisk kor i Oslo ble etablert. Vi holdt en minikonsert i mars hvor vi framførte et lite knippe av korets sanger opp igjennom tidene. Her var imidlertid ikke større verk og syngespill med. Som musikere hadde vi med Trond Lindheim og Claudio Latini.

En sang til motet

Fagforbundet bevilget penger til koret for at vi skulle lage et stykke om fattigdom. Det ble oppført to ganger på konferanser arrangert av fagforbundet, "Globaliseringskonferansen" 2009 og i NTL Norges forskningsrådet. Stykket består av ulike sanger som tar opp fattigdomsproblematikken både historisk og i dag. Disse er bundet sammen med tekster av Liv Aakvik. Musikere var Trond Lindheim, xx,xx. Liv Aakvik hadde også regien. Koret tar gjerne i mot oppdrag hvor vi kan oppføre hele eller deler av stykket.

Ändre die weldt, es braucht es!

Sammen med Hans Beimler koret fra Berlin holdt vi våren 2009 to konserter i Berlin. En del av programmet var felles, og det besto hovedsakelig av sanger med tekst av Bertholt Brecht, musikk av Hans Eisler og Kurt Weill. Begge korene hadde også egne avdelinger og vi hadde med oss som solist Tora Augestad, norsk artist som for tiden er bosatt i Berlin. Samt Trond Lindheim på piano.

En hyllest til Mikis Theodorakis

Det var sterk stemning i Oslo konserthus søndag 6. november 2005 da vi feiret 80-årsdagen til  komponisten  Mikis Theodorakis  i samarbeid med HUM-koret i Oslo og sangere fra Sangvinikerne på Hønefoss. Vi framførte sanger  fra sangsyklusene Mauthausen og Desertøren, Lipotaktes, og fire satser fra  verket Canto General, Den store sangen.

Profesjonelle solister var med, som bouzouki-spilleren Lakis Karnezis,  sangerne Sofia Michailidi, Evelyn Jons, Paul Åge Johannessen og Astrid Hellesen. Konferansier var Unn Vibeke Hol.

Musikere:
Magnus Løberg Loddgard, piano
Kari Ravnan, cello
Lotte Havnevik og Kersti Walldén, fløyte
Steinar Larsen, gitar
Gaute Storaas, bass
Bjørn Rabben, Sigrun Rogstad Gomnæs, Einar Fjærevoll, Kjell Samkopf slagverk og/eller perkusjon.
Mer informasjon om Mikis Theodorakis finner du på hans
hjemmeside .

Konserten hadde ikke vært mulig uten et unikt samarbeid mellom Lakis Karnezis og vår felles dirigent, Per Arne Olsen. De to har æren for både idé, initiativ og inspirasjon, samt for kor og orkesterarrangement på mange av sangene.

Foto: Bjørn Johnsen

Pablo Neruda-konsert

I 2004 var det 100 år siden en av det 20. århundres største diktere, den chilenske poeten Pablo Neruda  (1904 - 1973), ble født. Koret feiret jubileet med konsert i Vålerenga kirke 5. og 6. november. Vi ønsket vi å sette verket Canto General i sammenheng med politisk musikk fra Latin-Amerika. På programmet sto utvalgte satser fra Canto General i tillegg til annet stoff. Lars Klevstrand og Alfred Janson fremførte egne sanger samt deltok sammen med koret. Marianne Andersen og Lars Klevstrand var solister på Canto General.

Brecht i vår tid: Forandre verden - den trenger det!

”Forandre verden – den trenger det” er et sitat fra Brecht selv. Det ble mottoet for Sosialistisk kors musikkteaterstykke laget i samarbeid med instruktør Liv Aakvik og forfatteren og stuntpoeten Torgeir Rebolledo Pedersen.

Koret satte opp tre forestillinger på det Åpne teater i november 2002 og en på Cosmopolite 1. mai 2004.

Musikk: Kurt Weill og Hanns Eisler
Tekst: Bertholt Brecht og Torgeir Rebolledo Pedersen
Solister: Gjertrud Gynge og Lars Klevstrand
Regi: Liv Aakvik
Dirigent: Per Arne Olsen
Orkesterarrangementer: Trond Lindheim
         

 

Bertholt Brecht (1899-1956) skrev moderne og samfunnskritiske teaterstykker som hadde som formål å vekke tilskuernes kritiske sans. Selv om han i sine tekster tok utgangspunkt i reelle forhold i samfunnet, som for eksempel oppstarten til 2. verdenskrig i Tyskland, er stykkene like aktuelle i dag. I noen stykker har han blandet sanger inn, andre er rene operaer.  

 

Hanns Eisler (1898 1962) tysk komponist, bosatt i USA 1938-48, fra 1950 i DDR.  Skrev en rekke revolusjonære sanger, bl a DDR's nasjonalhymne, orkesterverk, filmmusikk. Kjent for sin scenemusikk til skuespill av Bertolt Brecht og musikk til mange av Brechts sanger.

 

Kurt Weill (1900-1950)  tysk-amerikansk komponist.  Fra 1935 i USA. Vant verdensry med Die Dreigroschenoper (Tolvskillingsoperaen) fra 1928 med tekster av Bertolt Brecht etter J Gays The Beggars Opera. Han skrev også musikk til operaene Mahagonny (1927), Der Silbersee (1933) foruten 2 symfonier, fiolinkonsert, musikalen Lost in the Stars,  ballett- og filmmusikk.

Koret i Chile

Et stort kor på ca 80 medlemmer + musikere og solister reist til Chile i 2000. Det var en stor opplevelse for oss, både pgs Canto General som er skrevet av den chilenske nobelprisvinneren Pablo Neruda, men også vårt forhold til andre chilenske sanger, bla. fra Victor Hara.

På første del av turen deltok vi i en korfestival i La Serena. Deretter reiste vi til hovedstaden Santiago. Vi oppførte Canto Genreral to steder: Parroquia del  Buen Pastor, Macul og på Maria Inmacaulada skolen, Bellavista.
Solister: Sofia Michailidi, Paul Åge Johannessen og Lakis Karnezis. Dirigent: Per Arne Olsen

I tillegg sang vi norske sanger i katedralen og i en bydel, der også lokale barn og ungdom sang og danset for oss.

Med Canto General til Hellas

I 1999 reist vi til Hellas og holdt en konsert i Kalemata. Her traff vi for første gang den fantastiske sangeren Sofia Michailidi som er en kjent Theodorakistolker i Hellas. Solister vi hadde med fra Norge var Paul Åge Johannessen og Lakis Karnezis. Lakis er en berømt bousokispiller bosatt på nesodden utenfor Oslo. Han har spilt med de fleste av våre Canto-konserter.

Sammen med lokale musikere fylt vi kulturhuset til den siste ståplass. Tett stemning og en strålende konsert ble det. Sofia har vært med oss siden også både til Chile og i Oslo konserthus.

Soskor møter Mikis

I en kald smeltehall i Sauda påsken 1997 møter Sosialistisk kor i Oslo Mikis Theodorakis for å framføre 13 satser av Canto General. Med seg har han sangerne Petros Pandis, Maria Farantouri og Arja Saijonmaa. Et eget orkester med norske og tyske musikere er satt sammen for anledningen. Opplesere er Jan Hårstad og Sunniva Lindekleiv. Mikis dirigerer Canto General og har selv en avdeling med egne sanger. Det blir en uforglemmelig konsert med magisk stemning i smeltehallen som for anledningen er bygd om til konsertsted.

Du kan høre og se konserten på Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=OiIojD3YbMg

Tangokonsert - et samarbeidsprosjekt med tangogruppa "Tango for 3"

Tango for 3 består av følgende musikere: Sverre Indris Joner, piano, Per Arne Glorvigen, bandoneon, Odd Hannisdal, fiolin, Steinar Haugerud kontrabass. Kjente tangolåter ble arrangert for kor hovedsakelig av  Sverre Indris Joner og Svein-Olav Blindheim. Noen Argentinske sanger var også oversatt til norsk og svensk.

Konserten fant sted på Cosmopolite høsten 1994

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Einar bass | Svar 15.02.2015 14.08

Konserten i 2010 het "Sang til friheten - og solidaritens gjeninnføring". Se plakat. Hensikten var å avgrense vår frihet fra H's og FRp's liberalistiske begrep

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.06 | 16:55

Hei, sosialistisk kor, Sosialistisk kor song latinamerikansk under pristildelinga då Berge Furre fekk Fritt Ords pris i 2003.Er det råd å finna ut akkurat kva?

...
06.06 | 18:58

Birgit!
Så i ettertid at konserten er lagt ut på Youtube.
http://www.youtube.com/watch?v=OiIojD3YbMg
Bruk denne URL-adressen mens du venter på en DVD
Einar

...
06.06 | 16:03

Pensjonert bass, Einar har lagt inn på DVD.
I arkivet til koret finnes opptak - videoer og noe lyd som jeg laget for koret, også Sauda. Men ta kontakt med meg

...
03.06 | 13:08

Hei.
Pensjonert medlem lurer på om noen av dere har opptak fra konserten med Theodorakis i Sauda. Skulle gjerne hatt det opptaket, men NRK har slettet det.

...
Du liker denne siden