Sosialistisk kor i Oslo

Bildet er fra Allsangkvelden 2022. Foto: Erik Rundgren

Støtttekonsert for Palestina

2. oktober arrangerte Rødts lokallag på Grunerløkka, Sagene  og St. Hanshaugen solidaritetskonsert for Palestina. Inntektene gikk til proteseverkstedet i Gaza. Vi sang Ounadikom, Jerusalem og Fedayine. Marte Valle og Øystein Greni deltok også med egne innslag. Bildet til saken er tatt av Ylva Holm Torsteinson.

I. mai i Oslo

Endelig kunne vi møtes på Youngstorget igjen. Koret deltok med tre sanger; "Seieren følger våre faner" og "Internasjonalen" sammen med Oslo Janisjar. I tillegg sang vi "Første maidagssang". Etter togavgang flyttet vi oss som alltid til Karl Johansgate og sang for toget. Foto: Martien van Dorp.

Oslo domkirke har sitt 1. mai-arrangement kl 1600. Koret deltok også der.

Allsangkveld 30. april 2022

I god tradisjon arrangerte vi igjen allsangkveld i samarbeid med LO Oslo. Det var fullt hus og god sangstemning i Kulturkirken Jakob. Trond Lindheim akkompagnerte på piano til alle sangene. Bildet er tatt av Erik Rundgren.

Oslo grafisk fagforening 150 år

30. april markerer Oslo grafiske fagforening sitt 150 års jubileum. De er Norges eldste fagforening. Vi synger ved åpningen.

Kvinnedagen 2022

8. mars sang koret når toget passerte i Torggata.

Kl 2000 kunne du høre oss på Ingensteds. Der framførte vi "Cancion sin miedo - Sang uten frykt" med tekst og melodi av den meksikanske artisten Vivir Quintana. 


Vi skal storme himmelen - konserter 12 .- 13. november 2021

12. og 13. november kunne koret, Ohnesorg og skuespillere viser hva som skjedde i Paris noen uker i mai 1870. Tre forestillinger trakk fulle hus når vi framførte konsertforestillinga «Vi skal storme himmelen!» Der fikk vi leve oss inn i de 72 dagene Pariserkommunen varte, og se hvordan opplevelsene og kampene som utgjorde Kommunen har fortsatt å virke helt fram til vår tid. Det ble en kveld fylt med kampånd og sang, men også ettertanke, kjærlighet og sorg.

I år er det 150 år siden Pariserkommunen oppsto. Paris ble beleiret og byen sultet, men den nektet å kapitulere selv om resten av landet ga seg.

I denne ekstremt pressa situasjonen ble det etablert en kommune som åpnet opp for en rekke frigjørende opplevelser. Hjemløse fikk flytte inn i tomme hus, det ble holdt store utendørskonserter, fabrikker ble overtatt av arbeiderne og det ble innført et religionsfritt utdanningssystem. Etter 72 dager ble Kommunen knust av regjeringstroppene, men den ble stående som et første eksempel på hvordan en arbeiderstat kunne se ut. Et forsøk som skulle fortsette å inspirere helt fram til i dag.

Medvirkende:

• Ohnesorg
• Sosialistisk kor i Oslo
• Rudolf Terland Bjørnerem - Tekst og regi
• Terje Sylvarnes - Komponist
• Elise Tunstrøm - Regi
• Per Arne Olsen - Dirigent
• Desiree Bøgh Vaksdal og Arturo Tovar - Skuespill
• Christa Barlinn Korvald - Scenografi
• Brage Aronsen - Produsent

Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Fritt ord og LOs kulturfond.

Mye skjer digitalt 1. mai 2021 i Oslo

1. mai kommer hvert år, men heller ikke i år kan vi være i byen og synge på Youngstorget og i gatene. Men det er mange muligheter til å høre oss likevel. Gå inn på https://lo-oslo.no/1mai/ og følg programmet og "gå i tog" der. På slutten av sendingen vil du høre koret synge Internasjonalen.

Grünerløkka Solidaritet har en sending fra Spaniamonumentet i Birkelunden. De har laget en ny video til korets lydfil av Internasjonalen. Videoen inneholder en bildekavalkade med bilder fra Oslo museum, og sendes helt til slutt i programmet for markeringen. Markeringen kan strømmes på Grünerløkka Solidaritets facebook-side 1. mai kl. 10.00. 

I år blir det 1. mai-quiz med LO i Oslo kl. 17.30. På slutten av quizen spilles vår versjon av El Pueblo! Quizen finner dere på Facebook eller på LO i Oslo

Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arkbark) i har samarbeid med koret laget en bildekavalkade til vår versjon av "Solidarity Forever". Denne legges ut på LO Oslo.

Til slutt kan vi anbefale LO i Oslo-podden hvor kormedlem Bjørg Spillum i regi av LO i Oslo snakker om 1. mai gjennom tidene. Hilde Sandvik, professor i historie, snakker om historien bak Internasjonalen. Podkasten anbefales på det varmeste og kan spilles av her.

Ta sangen tilbake - allsangkveld 2021

Det blir digital allsangkveld også i år. Koret har i samarbeid med LO Oslo laget dette. Klikk deg inn på lenken  https://lo-oslo.no/1mai/allsang2021/ fredag 30. april kl 18.30 og syng med oss. Medvirkende er Lars Klevstrand med sang og gitar, Trond Lindheim på piano og sangere fra Sosialistisk kor. Dirigent er Per Arne Olsen. 


Vil du engasjere oss?

Koret kommer gjerne og synger på møter og arrangementer. Vi har et allsidig repertoar med bl.a. Oslo-sanger, internasjonal solidaritet, arbeidersanger, Brecht og gresk. Se også menypunktet til venstre på siden. Ta kontakt på  post@soskor-oslo.no

1. mai 2020

1. mai på Youngstorget ble det ikke, men det ble digital feiring. 

Viruset stopper ikke solidarisk sang! Nå som vi for en periode ikke kan øve og opptre på samme måte som før, finner Sosialistisk kor nye måter å spre sangglede og kampglød på. Til LOs digitale1. mai arrangement  sang vi fra ulike balkonger på Kampen i Oslo mens vår eminente dirigent Per Arne Olsen dirigerte oss fra gateplan. Se vår Facebookside. 


Allsangkveld 30. april 2020

Den vanlige allsangkvelden ble et digitalt arrangement i 2020. 

Fri fagbevelse har skrevet en artikkel om allsangen. Klassekampen av 30.4. hadde også et to-siders oppslag.

Og vi i Sosialistisk kor er glade for å kunne bidra og gleder oss til å synge med dere alle!


"The Norwegian Opra: Ø"

I Jacobs kirke mandag 9. mars kl 2100 fikk vi høre komponist og sanger Trond Reinholdtsens komposisjon Den norske opera: Ø. Ulike sangere og musikere deltok. Les mer om arrangementet her: 

8. mars 2020

8. mars sang vi for toget. Viktig innslag på en regnfull, men viktig dag.

Fullt hus og stormende jubel

Konsert "Riv ned gjerdene" ble en stor suksess. Full kirke og begeistrede fans. Sosialistisk kor holdt konsert sammen med visegruppa Ohnesorg i kulturkirken Jacob søndag 3. november 2019. Våre sanger er kanskje skrevet for endel år siden, men kampene mot rasisme, fascisme, sexisme og for rett til arbeid og jord er fortsatt aktuelle. 

Samtidig med at flere mennesker enn noen sinne er drevet på flukt vokser høyrepopulismen og fascismen i verden. Vi stenger grensene, men våpen, kapital og miljøødeleggelser beveger seg fritt. Hatet mot de av oss som framstår som annerledes synes å være uten grenser.

Derfor er det også viktigere enn noen sinne at solidariteten er grenseløs.

Følg oss på Facebook: Ohnesorg og Sosialistisk kor 

Koret på 1. mai 2019

1. mai ser du oss på Youngstorget og for toget på Karl Johan. 
Kl 1500 deltar vi på Kristne arbeideres arrangement i Oslo Domkirke. Om kvelden er temaet kampsanger, arbeidersanger og politiske sanger på Josefine viseklubb. Der deltar vi. https://www.josefinevise.no/

Ta sangen tilbake

30. april er det tradisjon med allsangkveld på Kulturhuset. Det er et samarbeid mellom koret og LO Oslo. Kom og syng med oss fra kl 1830. Koret opptrer også med egne sanger og historiker Knut Kjeldstadli forteller om sangene.

Vær utålmodig mennenske!

Søndag 11. november kl 1800 holdt koret konsert på Månefisken. Det var stappfullt hus, tross øsende regnvær. 60 kormedlemmer var godt forberedt og "på hugget". På repertoaret sto sanger som maner til antifscistisk og antirasistisk kamp.  Vi hadde med oss musikere med pianist Trond Lindheim i spissen og Gjertrud Jynge som solist. 

Publikum uttaler:
- ute var det kaldt og vått, inne varmt, rødt og solidaristk
- så inspirende!
- flott konsert - med flott kor!


"Det haster! Det haster! Det kan gå galt igjen”. Da Inger Hagerup ga ut sitt folkekjære dikt "Vær utålmodig menneske” i 1947, hadde verden akkurat vært vitne til en av de verste forbrytelsene mot menneskeheten noen sinne. Man hadde vært vitne til de ekstreme ødeleggelsene det fascistiske og nasjonalsosialistiske Tyskland og dets allierte hadde påført verden. 

Fra 30-årenes Spania til dagens Ungarn har fascismen gjennom 1900-tallet vist sine ulike ansikter.

Også i Norge, og i byen vår Oslo, ser vi usolidariske, usosiale og fremmedfiendtlige partier, organisasjoner og enkeltpersoner. Vi må alltid kjempe mot disse og aldri slutte å tro at ikke denne kampen er viktig. 

Hagerups dikt etterlater spørsmål om hvordan det kunne skje og hvor galt det kan gå når vi mister solidariteten og medmenneskeligheten. 

"Det gjelder å redde vårt korte liv, det gjelder vår jord”.

Gresk musikk: Bouzoukispillemannen 19. april

Ny konsert i Det Norske Teatret med "Bouzoukispillemannen" ble nok en suksess. Storstemning i salen. Flotte solister med Lakis Karnezis på Bouzouki, sangsolistene Astrid Hellesen, Unn Vibeke Hoel, Gjertrud Gynge og Paul Åge Johannesen. Sosialistisk kor med sin dirigent Per Arne Olsen. I orkesteret satt, i tillegg til Lakis, Gaute Storaas, Ståle Stetner, Steinar Larsen, Lena Rist Larsen og Birger Mistereggen. Konfransier var Ola E. Bø.
Hør utdrag 

Bouzoukispillemannen

Fantastisk forestilling på Det norske teatret lørdag 16. desember 2017 med gresk musikk frontet av bouzoukispillemannen Lakis Karnezis. I tillegg til Lakis deltok et orkester og solistene Astrid Hellesen, Gjertrud Jynge, Paul Åge Johannessen og Unn Vibeke Hol. Og selvfølgelig var Sosialistisk kor med. Konserten var arrangert for å hylle Lakis som fylt 80 år i høst. 

Gikk du glipp av forestillingen blir det en ny forestilling 19. april  Billetter på teaterets hjemmeside. Foto: Bjørn Johnsen

Konsert på Cosmopolite med Maja Ratkje og Poing

Det var fullt hus og stor stemning på Cosmolite i Oslo lørdag 11. april. Koret holdt konsert sammen med POING og Maja S. K. Ratkje. Programmet var spennende sammensatt med tekster fra Brecht, Prøysen, Wiehe, Vømmøl og Rudolf Nilsen. Musikk fra bl.a. Kurt Weil, Maja S. K. Ratkje og POING. Disse musikerne  gir mange av låtene en ny musikalsk drakt i høyst originale arrangementer og med impulser fra eksperimentell musikk og improvisasjon. Sammen med koret ble dette en variert konsert  i tangoens ånd som politiske kommentarer til vår tid.

For koret er det veldig inspirerende å arbeide med så profesjonelle musikere.

POING består av:

Rolf-Erik Nystrøm – saxofoner
Frode Haltli – akkordeon
Håkon Thelin – kontrabass
Maja S.K. Ratkje – voka l

Hadi Matar 18.08.2022 04:41

Allahu Akbar!

Nina Bjurbeck 02.02.2020 21:38

Hei Herman. Sjekk om denne meldingen kommer til post@soskor-oslo-no. Nina

Nina 03.02.2020 16:17

Herman- Da må jeg passe på og svare fra hjemmesiden. Det ser ut som om man ikke trenger å logge inn siden du har svart både meg og Niels. Nina

Herman 03.02.2020 16:08

Kommentarene kommer som e-post, men man kan ikke svare på dem fra mailen, og kontaktinfo til de som har tatt kontakt blir borte.

Niels 24.06.2019 02:08

Jeg ønsker å komme i kontakt med Helene eller andre i Oslo SOS kor

Herman, styret i soskor 03.02.2020 16:07

Hei! Kan du sende oss en mail til post@soskor-oslo.no? Vi har ikke mulighet til å svare på mail via kommentarer, beklager dette. Vi tar opp herrer!

Liv 07.03.2014 21:17

Takk for en fantastisk opptreden på Sørmarka Dere var virkelig flinke og ga meg gåsehud.

Helene Bank 14.10.2012 23:03

Komkom.....blimedblimed

| Svar

Nyeste kommentarer

18.08 | 04:41

Allahu Akbar!

13.02 | 21:55

Hei Eva-Petra! Takk for forespørselen din. Send en e-post med detaljer om tidspunkt til post@soskor-oslo.no. Hilsen Astrid på vegne av styret.

13.02 | 17:42

Jeg er medlem av arbeiderpartiet og vil gjerne ha sos. kor til å synge i en minnestund denne våren.Er det mulig å bestille dere til dette?

25.10 | 10:42

Hei Håkon,
Tusen takk !