Kulturpolitisk plattform

Litt historie

Koret ble stiftet i 1975. Korets formål er å støtte opp om og fremme sosialistisk kultur og politikk gjennom korsang og ved andre kunstneriske virkemidler.

Sosialistisk kor i Oslo er en ideell, ikke-kommersiell, frittstående og partipolitisk uavhengig organisasjon. Koret er åpent for alle som deler korets grunnsyn og målsetting. 

Vi synger  alt fra kjærlighetssanger til sanger for arbeiderbevegelsen og sanger om internasjonal solidaritet. Se mer under menypunktet Repertoar

Vi

I mange år har vi satset på å oppføre store musikkverk i samarbeid med forskjellige kunstnere: vise - og operasangere, skuespillere, musikere, dansere, forfattere og komponister.

Helt siden 1981 har vi arbeidet med, og framført flere ganger det storslagne verket Canto General med tekst av Pablo Neruda og musikk av Mikis  Theodorakis.


Men vår virksomhet omfatter så vel sang på Youngstorget 1. mai og opptreden ved ulike typer solidaritetskonserter og politiske møter, som egne større konsertarrangementer. I flere av verkene er både tekst og musikk skrevet for koret.

Fagbevegelsen og politiske arrangementer

For et sosialistisk kor er 1. mai en viktig dag og koret har deltatt med sang i forbindelse med 1. mai-toget i Oslo siden sin start.  De siste 20 årene har vi vært fast innslag på LO i Oslos 1. mai-arrangement på Youngstorget.

Koret ser på fagbevegelsen som et viktig samarbeidspartner når det gjelder kultur. Vi har derfor deltatt på små og store møter og arrangementer i faglig regi, samt i valgkamp. Vi tar gjerne flere oppdrag, kontakt oss på post@soskor-oslo.no

Youngstorget 1. mai 2009. Foto: Martien van Dorp

Internasjonal solidaritet

I alle år har Sosialistisk kor stilt opp på arrangementer som markerer Internasjonal solidaritet.

Vi synger på gata når det trengs. Der har vi har sunget for et fritt Palestina og mot krigene i Irak og Afganistan – og som situasjonen ser ut i verden i dag – så  kommer vi til å fortsette med det. Vi har de siste årene også opptrådt på ”Globaliseringskonferansen”. Vi har deltatt i flere antirasistiske markeringer.

Noen eksempler gjennom tidene:

- Arrangement til støtte for Amnesty Internasjonal og Nei til Atomvåpen.

- I 1992 sang vi for

da hun kom til Norge for å ta imot Nobels fredspris.

Rigoberta Menchu

- 11. september 1983 sang vi ved et arrangement i Universitets Aula mot Pinochets diktatur i Chile.

- 30-årsdagen for kuppet i Chile sammen med andre kunstnere som Lars Klevstrand, Alfred Janson, Kjartan Fløgstad m.fl.  i Folkets Hus i 2003.

- Menneskerettighetsfestivalen, Dugnad ’98, med  Canto General, Universitetets

Aula.

- Sammen med koret Inkululeku i Vålerenga Kirke til støtte for arbeidet mot hiv/aids i Sørafrika.   

- Solidaritetsarrangementer i regi av Norsk Folkehjelp og ved deres kulturaften 30. april  2002 og 25-årsjubileum 2009.

- For

i Folkets hus i 1993 sammen med koret Inkululeku

Nelson Mandela

Nyeste kommentarer